Metsovaara

Metsovaara var en finsk textilkonstnär som har skapat de mest fantastiska mönster. Många anser att hon är den största moderna textildesignern genom tiderna. 

Underbart att de nu får komma i nytryck - så att vi får njuta av dem igen!

Marjatta föddes 1927 i Åbo, men under 1930-talets ekonomiska kris flyttade familjen till Urjalankylä (55 km från Tammerfors, 165 km från Helsingfors), där fadern startade en mattfabrik med namnet Suomen Matto Oy.

Hon gick först i flickskola i Tammerfors, och fortsatte sedan studera vid Konstfack i Helsingfors. År 1949 tog Marjatta examen som textildesigner vid Ateneum (nuvarande Aalto Universitet) och arbetade samtidigt på sin pappas mattfabrik. Det var en tuff start då de ekonomiskt svåra tiderna i Finland efter kriget gjorde att det rådde brist på råmaterial - vilket försvårade hennes start i karriären, och hennes oändliga kreativitet genomgick stora förändringar.

År 1954 startade hon företaget Metsovaara Oy och började driva en vävfabrik i pappans gamla lokaler i Urjalankylä. Marjattas nya design hade god försäljning i Finland och även utomlands, då hon deltog i många internationella utställningar. Hon slog först igenom i USA. 

Den textila karriären bestod även av ryamattor. Här är mönstret Simpukka en omtyckt design - både som rya och som textil.

1962 startade Marjatta en modern vävfabriki Sint-Niklaas, Belgien, för att tillgodose efterfrågan på möbeltyger. Många tågföretag och flygbolag som Finnair och Sabena, förseddes med dessa högteknologiska tyger.

Marjattas design spelade stor roll för moderniseringen av finsk heminredning. Hon experimenterade med material och utvecklade sin egen stil. Mest produktiv var hon under åren 1954-1970.

Marjatta fortsatte sin verksamhet som textildesigner till 1985, då hon flyttade till Nice i Frankrike, men fortsatte utveckla designs under hela sin livstid, för både pappersindustrin och för modehusen.